DÁTUM / NÉVNAP


HIRDETÉSEK

Szőke Imre e.v.
2431 Perkáta
Dr. Baráth Károly u. 51/A
+36 (30) 378 5478
imre.szoke19[at]gmail.com

Hosnyánszki László klíma- és villanyszerelés Perkátán és környékén

PatikaPlus Gyógyszertár Dunaújváros Tesco

B&D Kft - Dunaújváros

Suli-Soft-Design: a webes alkalmazások akadálymentesítője

József Attila Könyvtár Dunaújváros

A Perkáta Online az MTI hivatalos hírfelhasználója

legifotok.hu - Magyarország a magasból

VighFoto - esküvő, koncert, rendezvény fotózás

Már Szerbiában is jól ismerik a perkátai pálinkát

László Norbert

Az elmúlt időszakban sikerült megismertetnem a szerb emberekkel a perkátai pálinkát és annak minőségét. Egy nemzetközi pálinkaversenyen, a II. Nemzetközi „Felső-Dunamelléki” Pálinka Fesztiválon vettem részt az apatini „Hagyományőrök” Gyümölcspálinka termelők és kedvelők egyesülete szervezésében. 2022. május 10-ig lehetett nevezni és 2022. június 18-án, szombaton volt a díjátadó. Több mint 500 minta érkezett be a nemzetközi mezőnyből.

Hat ország versenyzői vettek részt ezen a megmérettetésen, köztük én is. Szerb, horvát, macedón, bosnyák, román és magyar versenyzők alkották a mezőnyt.

Nehéz verseny volt! Más, szigorúbb pontozással a nálunk is alkalmazott 20 pontos bírálati rendszerben. Csak egy példa: Magyarországon a 20-ból 18 pontot elérő pálinka már aranyérmes, ott ez még csak az ezüst teteje. És az aranyérmes pálinkák közül választják ki a kategória helyezetteket.

A magyarok közül én voltam a legeredményesebb. 17 nevezett tételből 17 érem! 8 arany és 9 ezüst. Ezeken felül két kategória 3., egy kategória 2. és két kategória 1. helyezés a mérlegem, egy halom tárgyjutalommal kiegészítve.

Az egzotikus kategóriában az aranyérem mellett a kategória 3. legjobbja lett a Trópusi Mix. Az alma kategóriában természetesen itt is az aranyérem mellett lett a kategória 3. legjobbja a Piros alma cuvée. Az igazán nagy eredmények pedig ezután jöttek, hiszen a fiatal szilvapálinka kategória legjobbja Perkátán készült és az igazán nagy durranás pedig a szőlő és törköly kategóriában született, hiszen itt a kategória 4., 2. és 1. helyezettje is az én pálinkám volt. Ez a két utóbbi kategória azért bír nagyon nagy jelentőséggel, mert ebben a hazaiak nagyon erősek. Náluk, ha valaki egyetlen fajta gyümölcsből főz csak pálinkát, akkor az vagy szilvából, vagy szőlőből készül.

A beszámolómat összegezve bátorkodom kijelenteni, hogy már Szerbiában is ismerik Perkáta nevét és a nagyközségben főzött pálinkákat!

Perkáta, 2022. június 19.

László Norbert / László Pálinkaház

Fotók: a szerző archívumából

Szerkesztőségünk elismerő szavai

Szívből gratulálunk Norbinak a nemzetközi porondon aratott díjözönéhez! Ezzel Szerbiában is öregbítette Perkáta hírnevét!

Perkáta Online (HCJD & HLSZ)


Ez egy ingyenes Dreamweaver sablon, amelyet a JustDreamweaver.com készített.

Impresszum      Adatkezelési tájékoztató